Breinvriendelijk werken: tips voor leidinggevende

Breinvriendelijk werken: tips voor leidinggevende

Paragraaf voortgang:
  1. Richt het werk(en) in op basis van de kennis over de drie versnellingen. Zo is het bijvoorbeeld efficiënter om de ochtenden aan taken te besteden die veel denkkracht vergen. En kunnen vergaderingen beter aan het einde van de dag worden ingepland.
  2. Introduceer telefoonvrije vergaderingen. Wees hierin een voorbeeld en spreek elkaar hierop aan.
  3. Hanteer de ‘stille modus’ op telefoons om binnenkomende notificatiegeluiden uit te sluiten. Hierbij gaat het met name om werkplekken waar meerdere werknemers dichtbij elkaar zitten.
  4. Stimuleer je medewerkers om zoveel mogelijk de notificatiefunctie van communicatieverkeer uit te schakelen. Denk hierbij aan het uitzetten van notificaties van binnenkomende e-mails, agendaherinneringen, softwareupdates etc.
  5. Faciliteer en stimuleer dat telefoongesprekken in kantoortuinen zoveel mogelijk in andere ruimtes worden gevoerd om collega’s niet in hun werk te storen. In geval van taken met vaste telefonie kunnen omgevingsgeluiden worden buitengesloten door o.a. het gebruik van kwalitatief goede headsets.
  6. Doorbreek urgentieverslaving: maak concrete afspraken met elkaar binnen welke termijn een reactie op e-mail, telefoon-of appverkeer verwacht. Bijvoorbeeld ‘onmiddellijk reageren’, wat betekent dat? Is dat een kwestie van minuten, uren of dagen?
  7. Stimuleer, reguleer en respecteer het ‘niet bereikbaar’ zijn van medewerkers zowel binnen als buiten werktijd. Zorg voor duidelijke afspraken, wanneer je medewerkers wel en niet zult benaderen. Communiceer expliciet wat je niet verwacht: legitimeer het niet ‘aanstaan’.